Навколо стерилізації та дезінфекції існує багато міфів і помилок. Це пов'язано з тим, що б'юті-індустрія досить молода, і немає конкретних правил і норм, які створені спеціально для майстрів краси. При цьому майстри повинні самі створювати максимально безпечні умови для своїх клієнтів, щоб відповідати рівню медичних установ. Адже за рівнем втручання в організм людини б'юті-майстри нітрохи не поступаються колегам із суміжних медичних галузей.

Міфів і хибних думок дуже багато, але сьогодні ми розберемо лише 5 із них.

Що таке дезінфекція та стерилізація

Перше, що необхідно, це розібратися в термінології.

Дезінфекція - це комплекс процедур, спрямований на знищення мікроорганізмів на поверхні інструментів, дає можливість знищити до 70% відсотків мікроорганізмів.

Це перший етап повного циклу стерилізації (всього їх 4)

Стерилізація - це 100% знищення мікроорганізмів, грибків та їхніх спор, що дає можливість повністю захистити клієнта від зараження мікроорганізмами.

Весь цикл стерилізаційних заходів складається з 4 етапів:

  • Дезінфекція
  • Передстерилізаційне очищення
  • Стерилізація
  • Зберігання

Міф 1. Стерилізація або дезінфекція не потрібні.

Більшість упевнені, що можна обійтися виключно дезінфекцією та механічним очищенням інструменту. На практиці це не так, дезінфекція не знищує всі мікроорганізми, а ті, що залишаються, дуже небезпечні для здоров'я та викликають небезпечні захворювання у людини. Тому стерилізація має бути, так само як і дезінфекція.

Є й другий бік медалі - раз інструменти піддаються стерилізації в сухожарі, їх не обов'язково дезінфікувати. ця помилка пов'язана з нерозумінням процесів стерилізації.

Міф 2. Стерилізація псує інструменти

Ця помилка пов'язана з тим, що на ринку дуже багато сухожарів, які працюють некоректно. Вони не дотримуються рекомендованої для стерилізації температури, в результаті місцями пересмажують інструменти, а місцями навпаки.

У підсумку інструмент отримує більше, ніж потрібно навантаження, і псується. 

Ми завжди наполягаємо на тому, що потрібно купити сухожар від надійного бренду, який надає сервісні послуги. І завжди користуватися індикаторами 4 класу для перевірки роботи сухожара.

Також ця помилка пов'язана з появою нагару та іржі на інструментах. Це може бути як через порушення технології дезінфекції та стерилізації. Але зараз існують засоби, які допомагають очистити нагар та іржу і повернути інструментам вигляд.

Міф 3. Недотримання методичних вказівок

Роблячи робочий розчин для дезінфекції або холодної стерилізації, потрібно чітко дотримуватися пропорцій і часу експозиції. В іншому випадку, ви завдаєте шкоди інструментам. Концентрований деззасіб при великих пропорціях досить агресивний до захисного покриття інструментів, тому може з'явитися іржа. Якщо навпаки, концентрату менше, ніж потрібно, не можна сказати, що процедура стерилізації дотримана правильно.

Ми завжди готові проконсультувати з приводу складання правильного розчину, ми багато про це пишемо в нашому блозі в Instagram, а також висилаємо методичку на пошту або Вайбер, якщо нас про це інформують.

Міф 4. Недотримання порядку стерилізації

Стерилізація - це чіткий алгоритм дій. Не можна його порушувати, що, на жаль, роблять деякі майстри через незнання. Наприклад, спочатку миють інструменти, а потім дезінфікують. Не можна робити ручне ПСО перед дезінфекцією, не можна мочити інструменти перед дезінфекцією.

У ПСО є чітке завдання - очистити інструменти перед стерилізацією від залишків біоматеріалу та деззасобу. бо інакше під впливом температури почнуть відбуватися хімічні реакції, що зіпсує інструмент.

Міф 5. Використання для стерилізації приладів, не призначених для неї

Зокрема тут йдеться про ультрафіолетову шафу (УФ-шафу) та ультразвукові мийки (УЗ-ванни).Багато магазинів подають ці прилади, як стерилізатори, так і пишуть у назві. Багато майстрів вважають, що раз магазин сказав, що це стерилізатор, то так це і є. Але це не так. УЗ-мийка сама по собі не дезінфікує інструменти, а очищає їх. Її можна використовувати для поєднання етапів ПСО і дезінфекції для економії часу, але обробляти інструменти вона буде за рахунок робочого розчину, а не своїх властивостей.

Що стосується УФ-шафи, то її завдання в підтримці стерильного середовища для вже простерилізованих інструментів. У ній зберігають інструменти, які стерилізують, не використовуючи крафт-пакети. Але самі інструменти він не обробляє.

Онлайн-курс із дезінфекції та стерилізації

Усі ці міфи та хибні уявлення існують з однієї причини: нестачі якісної та фахової інформації про процес дезінфекції та стерилізації інструментів. Тому новачкам ми радимо пройти наш онлайн-курс. Там ми подали всю необхідну теорію, упакували 15-річний практичний досвід, і показуємо наочно всі процеси. Вам цього буде достатньо, щоб проводити процедуру обробки інструментів правильно та професійно.